Netwerk kabels
Netwerkkabels of Patchkabels
Netwerk kabels, ook wel patchkabels genoemd zijn er in verschillende Categorieën. Zo heb je Cat 5 kabels, Cat 6 kabels, Cat 7 kabels en zelfs Cat 8 kabels. Cat staat overigens voor Category. De verschillen in deze kabels zitten hem vooral in de snelheid en waarmee de data overdracht plaatsvind en dus hoeveel data er tegelijkertijd verwerkt kan worden.
De verschillen proberen wij hieronder zo goed mogelijk uit te leggen. Ga er vanuit, dat je in huiselijke situaties meestal aan Cat 6 voldoende heb en dat wanneer de kabel langs een stroomkabel of een TV kabel ligt het altijd verstandig is om een kabel te nemen met iets meer afscherming.
Simpel gezegd kun je het zien als een snelweg, of een snelweg 2 of 4 banen heeft maakt vaak nogal een verschil. Er kunnen meer auto's op een snelweg verwerkt worden als er meer banen zijn. De bandbreedte zijn een soort rijbanen, hoe groter deze is hoe meer er gelijktijdig verwerkt kan worden en Daardoor kun je de snelheid van je internet en dus je upload en download snelheid maximaal benutten. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de internetsnelheden (upload en download) die je internet aanbieder aanbiedt.
Category 5 Patchkabels (Cat 5 en Cat 5e)
Cat 5 is de laagste (en eerste) categorie netwerkkabels. Je hebt Cat 5 en Cat 5e netwerkkabels. Het verschil is dat Cat 5e een aanzienlijk hogere doorvoersnelheid heeft. 10x hoger dan Cat 5 zonder e.
De Snelheid van Cat 5 kabels is 100 Mbit per seconde met een bandbreedte van 100 MHz.
De Snelheid van Cat 5e kabels is 1000 Mbit per seconde met een bandbreedte van 100 MHz
Genoeg voor de kleinere thuisgebruiker, die geen gebruik maakt van streamen, maar alleen eenvoudig internet gebruikt van bijvoorbeeld een website bezoeken en je bankzaken bijvoorbeeld.
Category 6 Patchkabels (Cat 6 of Cat 6a)
Snelheid van Cat 6 kabels is 1000 Mbit/s (1 GB/s) op een bandbreedte van 250 MHz. Dit is op dit moment (2022) de standaard bij huiselijk gebruik.
Snelheid van Cat 6a is 10000 Mbit/s (10 Gb/s) op een bandbreedte van 500 MHz. Geschikt voor 10 Gb netwerken. Voor zeer intensief gebruik thuis. Voor bijvoorbeeld het streamen van films, online gamen of team meetingen doet. Ook zeer goed te gebruiken in het midden -en klein bedrijf. Waar meerdere mensen gelijktijdig upload en of download.
Category 7 Patchkabels (Cat 7)
Cat 7 kunnen snelheden bereiken van 10000 Mbit/s op een bandbreedte van 600 MHz en ondersteunen 10 GB/s alleen dan met meerdere rijbanen dan de Cat 6a en is daarom uitermate geschikt voor de grotere bedrijven en IT netwerken. Waar veel mensen gelijktijdig op het internet zitten.
Category 8 Patchkabels (Cat 8)
De Cat 8 kabels zijn voor de zeer grote bedrijven die razendsnel internet moeten hebben terwijl er tientallen, honderden of zelfs misschien duizenden mensen gelijktijdig bezig zijn met downloaden of uploaden. Met een snelheid van maar liefst 40000 Mbit/s (40 GB/s) en een bandbreedte van 2000 MHz is er ruimte genoeg om iedereen van een optimaal internet te voorzien.
Verschillen tussen de connectoren?
Ja, helaas zijn er wel enige verschillen in sommige connectoren en kun je dus niet altijd elke kabel gebruiken.
Cat 5e, Cat 6, Cat 6a en Cat 8 zijn compatibel met elkaar. Cat 7 is dat helaas niet helemaal. Het punt is dat de eerste 4 gestandaardiseerd zijn door de TIA (Telecommunication Industry Association) en de Cat 7 is dat door de ISO en IEC. Je kunt hem wel aansluiten, echter zal je niet zomaar de snelheid van Cat 7 gaan halen, ook al heb je een Cat 8 kabel en biedt je internet aanbieder deze snelheid.
Zijn er nog meer verschillen?
Jazeker, er zijn nog meer verschillen. Er zijn termen als UTP, FTP, S-FTP, LSZH, Component level etc. Wat dit inhoudt lees je hieronder.
UTP - Unshielded Twisted Pair
8 aders die per 2 worden getwist en door deze te twisten is hij beschermd tegen elektromagnetische interferentie (EMI).
FTP - Foiled Twisted Pair
FTP staat voor Foiled Twisted pair, de kabel is in zijn geheel voorzien van een folie afscherming en daardoor nog beter afgeschermd voor EMI en redelijk afgeschermd voor radiofrequente interferentie (RFI) . De EMI komt meestal van naast liggende stroomkabels de RFI door naastliggende antenne kabels of wordt uitgestraald in de ruimte vanuit andere apparaten met een RF signaal.
S-FTP of SSTP - Shielded Foiled Twisted pair of Seperate Shielded Twisted Pair
Beide termen worden gebruikt in de markt, maar zijn gelijk. Niet alleen de gehele kabel is voorzien van een folie afscherming. Ook de aderparen zijn voorzien van een folie afscherming. Kortom, een dubbele afscherming en daardoor nog beter beschermd tegen EMI en RFI signalen van buiten af die invloed kunnen hebben op de snelheid en bandbreedte van het signaal.
Component Level Patchkabels - Wat is dat?
Component level patchkabels zijn kabels die bij het maken van de kabel van Component tot Component getest zijn, zodat je gegarandeerd weet dat hij een optimale werking heeft. Hier komt ook een test rapportje bij. Je kunt het eigenlijk zien als een gecertificeerde Patchkabel.
Deze kabel is ideaal voor situaties van bijvoorbeeld installateurs waarbij je eigenlijk de optimale garantie wilt hebben dat hij nu en in de toekomst optimaal werkt en je nooit meer bij de kabel hoeft te komen.